Müşteri Destek Hattı : 444 0 591 Whatsapp Destek Hattı: +908508888173
Ls Lastiksanayi Otomotiv Yedek Parça Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

Balans Makinesi Kalibrasyonu Bozuldu Ne yapmalıyım?

Balans Makinesi Kalibrasyonu Bozuldu Ne yapalım?

 

İş kıyafetlerinize giydiniz, kahvenizi yaptınız ve birkaç yudum aldınız… enerji dolusunuz, ilk müşterinin arabası geldi ve işe koyuldunuz. Arabanın altındaki lastiği söktünüz ve yenisini taktınız sökme işlemi sorunsuz geçti, bu yüzden balans yapma zamanı. Balans makinasını açıyorsunuz ve her şey bir anda ters gidiyor ve kazanacağınız parayı düşünürken yapacağınız masraf aklınıza geliyor. Balans makinesi sürekli kurşun istiyor, bir ağırlık, ikinci, üçüncü… topla, 10, 5 çıkar… ve böyle devam eder! Balans Makinesi bozuldu mu? Bozulmadı ise Sorunu Nedir? Tamda iş zamanı, kapının önünde araba kuyruğu müşteriler kaçmasa bari. Servisi arasan hemen gelmez.

 

Bir dakika... belkide önemli bir şey yoktur :) Balans Makinesi açılıyorsa, komutlara tepki verirse ve ayrıca kapağı kapattıktan veya BAŞLAT'a bastıktan sonra tekerlek dönerse, ciddi bir şey olmama ihtimali yüksektir. Kendi başınıza yapabileceğiniz birkaç şey var… tamamı burada ve şimdi :)

 

♦  Ayrıca okuyun:   Kompresör Tavsiyesi (2023) Son Teknoloji Kompresörler

 

Bu yazıda size sektördeki 12 senelik deneyimime dayanarak bazı püf noktalarından bahsedeceğim.

 

İlk Olarak Balans Makinesinin kalibrasyonunu kontrol edin - bu, çoğu zaman unuttuğumuz bir faaliyettir ve Lastik Balans işleminde belirleyici bir öneme sahiptir. Günlük işlerimizde, tekerleği mile çarparak birçok kez tekerleği dengeleyiciye takıp çıkarıyoruz. Ayrıca ağırlıklar için janta vururken büyük titreşimlere neden oluyoruz ve bu bazen balans makinesinin normalden biraz sapmasına neden olabiliyor. Balas Makinesi tekerlek veri giriş sistemleri ile donatılmışsa (Ölçüm Kolu, Sonar Vb.), cihazların sürekli çalışması da parametrelerin bir miktar "kaybına" neden olabilir. Bu nedenle makinelerin büyük çoğunluğunda kendi başınıza yapabileceğiniz bir kullanıcı kalibrasyon işlevi bulunur. Birçok makine üreticisi olduğu için kalibrasyon prosedürleri farklıdır, bu yüzden bu prosedürün tam olarak nasıl yapılacağına girmeyeceğim. Bu, çoğu makinenin kılavuzunda açıklanmıştır - kılavuza bakın. Ancak, kalibrasyon hakkında bilmeniz gereken birkaç şey var.

 

  • AĞIRLIK KALİBRASYONU – Lastik balanssızlığından kaynaklanan titreşimlerin okunmasından sorumlu olan piezo sensörlerinin kalibrasyonunu kastediyorum. Sensörler doğru parametreleri kaybederse, lastikten gelen titreşimleri yanlış okuyacak ve balans makinası bilgisayarı bunları düzeltmek için gerekli ağırlıkları yanlış bir şekilde hesaplayacaktır. Balans makinenizin piezo sensörlerini kalibre etmelisiniz.

 

  • ÖLÇÜ KALİBRASYONU – Makinenizde tekerlek parametrelerinin (mesafe, çap, tekerlek genişliği) bozuk ise, AĞIRLIK KALİBRASYONU tek başına işe yaramayacaktır! Ayrıca ölçüm sistemlerini kalibre etmeniz gerekir. Neden? Niye? Çünkü, ağırlık kalibrasyonu yapılmasına rağmen, tekerlek parametrelerinin ölçümü sırasında makine yanlış tekerlek verileri girecektir- bu durumda balans makinesi bilgisayarı, ağırlıklarını da yanlış bir şekilde hesaplayacaktır.

 

Tamam… teoride öğrendik. Peki balans makinenizin kalibrasyonunun düzgün çalışıp çalışmadığını nasıl kontrol edebilirsiniz? Konu çok basit.

 

Kalibrasyon ölçümlerini kontrol etmek, her balans makinesinde değişir...

 

  1. Herhangi bir saç jantlı lastiği alın ve balans makinesi miline uygun şekilde sıkın.
  2. Mesafe cetvelini, jantın mesafesini ve çapını ölçün her zamanki gibi yapın (ağırlığın monte edileceği kenara kadar). Ancak bu ölçüm sırasında, mesafe cetvelindeki ölçekten fiziksel olarak mesafeyi okuyun. Ardından, okunan değeri balans makinası ekranına otomatik olarak girilen değerle karşılaştırın- bu değerler eşleşmelidir.
  3. Aynısını jantın çapı için yapın jant üzerindeki işaretten çapı okuyun, ölçün ve otomatik olarak belleğe girilen değerle karşılaştırın buradaki değer de eşleşmelidir.
  4. Ardından jantın genişliğini bir genişlik kolu (veya sonar) ile ölçün. Genişliği ölçmek ve hafızaya girilen değerle karşılaştırmak için jantın genişliğini bir genişlik cetveli ile kontrol edin değerler eşleşmelidir.

 

Girilen tüm veriler ekrandakiler ile uyuşuyorsa, ölçüm sistemleri düzgün çalışıyor demektir. Ancak herhangi bir değer gerçek durumdan saparsa, Balans Makinesi kalibre edilmelidir.

 ♦  Ayrıca okuyun:   Lastik Sökme Takma Makinası Tavsiyesi (2023) Güncel Makinalar

 

Bir sonraki adım, ağırlık kalibrasyonunu kontrol etmektir. Bu işlem çok basit…

 

  1. Balans Makinesine orta büyüklükte saç jantlı (örn. 15”) bir lastik bağlayın. 
  2. Lastik Ölçülerini (mesafe, çap, genişlik) ölçün.
  3. Jant’daki tüm kurşunları çıkartın.
  4. Ardından orta ağırlıkta, örneğin 30g, jantın dışında herhangi bir yere çakın ve bir kontrol için Start’a basın. Düzgün çalışan bir makinede ekranda 30g (+/- 5g) almalısınız. Makinanın size ağırlık çakmanızı söylediği yer kontrol ağırlığının konumunun tam karşısı yönünde olmalıdır.
  5. Ardından kontrol ağırlığını çıkarın ve bir kontrol ölçümü yapın. 0 - 0 arasında bir sonuç almalısınız.
  6. Ardından test ağırlığını jantın iç kenarı dışında herhangi bir yere tekrar takın ve bir kontrol ölçümü yapın. Düzgün çalışan bir makine için, yukarıda 4. adımda açıklananla aynı sonucu elde etmelisiniz.

 

Elde edilen sonuçlar uyuşuyorsa, yani makine, kontrol için kullanılan ağırlıkla aynı değeri gösteriyorsa ve makine düzeltmeyi karşı tarafa yüklemeyi emrediyorsa, makine düzgün çalışıyor demektir. Ancak ağırlığın konumu veya ağırlığı doğru değilse dengeleyiciyi ağırlığa göre kalibre etmeniz gerekir.

 

Koniklerinizin durumunu kontrol edin. Bu sorun genellikle göz ardı edilir. Genellikle koniklere hiçbir şey olamayacağını varsayarız. Ne yazık ki, bazen konik yere düştükten sonra deforme olabilir ve lastiği mil üzerinde düzgün bir şekilde merkezlemeyi yapamayabilir. Böyle bir konik üzerinde balans ayarı maalesef beklenenden farklı olabilir ve böyle bir konik yenisi ile değiştirilmelidir. Konikler ayrıca, balans kelebeği ile  ve mil ile temas eder ve aşınma sürecinden geçer. Balans kelebeğinde  boşluk varsa konik işlevini yerine getirmez.

Koniklerin aşınmasını ölçmek için bir kumpastan yardım alabilirsiniz.

 

Balans makinesi milinde bulunan yay kapağının (koni itme yayı) altında kir/kum olup olmadığını kontrol edin. Balans işlemi sırasında, yanlış ölçüm sonuçlarına neden olabilecek kir ve kum bu yerde toplanır. Kapağı (kapağı) çıkarın ve kapağın altındaki boşluğu temizleyin.

 

Balans Makinenizin güç kalitesini kontrol edin. Deneyimlerime göre, bunu gerçekten hiç düşünmüyoruz. Örneğin, prize bir başka makine bağlıysa ve çalışıyorsa, o zaman her şeyin yolunda olduğunu varsayıyoruz.

Balans Makinesi elektronik bir ölçüm cihazıdır ve makinenin gelişmişlik derecesine bağlı olarak güç kaynağının kalitesine az ya da çok duyarlı olabilir. Balans Makineleri prizde topraklama olmamasına karşı hassas olabilir. Yokluğunda garip davranabilirler, örneğin donarlar, ölçüm sonuçlarını bozarlar, düğmelere basmaya yanıt vermezler veya uzun bir gecikmeyle tepki verirler. Bunun nedeni, makinenin garip davranmasına neden olan elektronik bileşenler arasındaki yanlış akım akışıdır. Bu sorunlar, besleme gerilimi çok düşük veya çok yüksek olduğunda da ortaya çıkabilir. Prizin durumunu, örneğin bir priz test cihazı kullanarak kontrol edebilirsiniz bu, prizdeki voltajı ve topraklama olup olmadığını kontrol etmenizi sağlar. Elektrik tesisatınızın durumunu profesyonel olarak kontrol edecek bir elektrikçiyi aramanızı şahsen tavsiye ederim.

 

Yukarıdaki tüm adımları zaten yaptıysanız ve hala bir şeyler ters gidiyorsa, dengeleyicinin içindeki kablo bağlantılarını da kontrol edebilirsiniz. Bazen kabloyu elektronik karta bağlayan fişlerden biri gevşer ve bu da makinenin garip davranmasına neden olur. Bu nedenle, panolar arasındaki tüm tellerin bağlantılarını kontrol edin ve aynı zamanda Balans Makinesinin içini temizleyin. Biraz temiz hava solusun :) Ayrıca mahfazaya vidalanan topraklama kablosunun durumunu ve bu bağlantının kalitesini kontrol edin. Bu bağlantıyı zaman zaman temizlemekte ve topraklamanın sağlam olması için iyice sıkmakta fayda var :)

 

 ♦ Ayrıca okuyun:  Havalı Kriko Tavsiye (2023) En İyi Krikolar İçin Tüm Detaylar

 

Ne yazık ki, hayatta olduğu gibi, yukarıdaki ipuçları her zaman işe yaramıyor, bu kılavuzu tüm sorunlara çözüm olarak görmeyin. Bazen sadece konuyla ilgilenecek bir servis teknisyenine ihtiyaç duyarsınız. Bu ipuçları işe yaramadıysa, ya size bundan sonra ne yapacağınızı söyleyecek ya da size gelip konuyla ilgilenecek olan servis departmanı ile iletişime geçin Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederiz.

 

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Hızlı Teslimat Hızlı Teslimat
Müşteri Memnuniyeti 99% Müşteri Memnuniyeti
365 Gün Teknik Destek 365 Gün Teknik Destek
Güvenli Alışveriş Güvenli Alışveriş
Marka Garantisi Marka Garantisi
Whatsapp Destek

Bize 7/24 ulaşabilirsiniz.

+908508888173
Müşteri Hizmetleri

Bize 7/24 ulaşabilirsiniz.

4440591
banka görseli
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Alışveriş Sepetim