Kriko Sehpası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kriko sehpası, krikonun hayat arkadaşıdır ve arabayı her krikoyla kaldırdığınızda mutlaka kriko sehpasını da kullanmalısınız. Lastik rotasyonları, fren servisi, süspansiyon işleri, her şey için. Daha önce kullanmadıysanız kriko sehpasının nasıl kullanılacağı hakkında bilgi edinmek önemlidir ve bu kılavuz size bilmeniz gereken her şeyi tarif etmeye yetecektir.
Temel bilgilerle başlayalım.
Kriko Sehpası Nedir?
Kriko sehpası, kriko ile kaldırılmış bir aracın ağırlığını desteklemek için kullanılan, yüksekliği ayarlanabilir metal bir mekanik güvenlik cihazdır. En yaygın olarak, kaldırılan aracın herhangi bir vücut parçasına düşmesine karşı koruma sağlamak için aracın altına yerleştirilirler.
Kriko Sehpasının Anatomisi
Kriko sehpalarının çoğu, çalışması için bu temel olarak dört ya da üç ayaklı bir taban çerçevesiyle yere dikilir. Genellikle bir piramit şeklinde ve yanlarından birbirine bağlı orta açıklıkta hareket eden destek çubuğu bulunmaktadır. Ortasında bulunan açıklıktan yukarı ve aşağı kayan destek çubuğu ile yükseklik ayarı yapılabilmekte ve sehpa ile araç arasındaki temas noktası konumundadır. Destek çubuğu cırcırlıdır ve yükseklik ayarı yapılıp bırakıldığında cırcırın dişine oturan kilit pimi orada kalır. Yükseklik düşürülmek istenirse destek çubuğunu tutan kilit pimi tutma kolu ile açılır ve yükseklik düşürülür.
Kriko Sehpası ile Güvenlik Nasıl Sağlanır?
Ne iş yaptığınızı bilmiyoruz, ancak kriko ile araba kaldırıyorsanız ve kriko sehpalarını kullanmıyorsanız, çalışma ortamında iş güvenliği sıkıntıları var demektir.
Kriko ve Kriko Sehpasının Kapasitelerini Kontrol Edin
Krikolarınız ve kriko sehpalarınız yalnızca belirli ağırlık miktarlarını taşıyacak şekilde üretilmiş, tasarlanmış ve derecelendirilmiştir. Aracınızın ağırlığını öğrenmek için kullanım kılavuzuna bakın ve uygun kriko sehpa ve krikoları kullanın.
Daima Pürüzsüz ve Düz Bir Yüzeyde Çalışın
3 ve ya 50 tonluk bir aracı havaya kaldırırken, en üst düzeyde dengeye ve güvenliğe ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Eğimli yüzeylerde veya çok miktarda çakıl, kum veya kir bulunan yüzeylerde çalışmak aracın hareket etmesine veya yuvarlanmasına neden olabilir.
Kriko Sehpalarını Kullanmak İçin İhtiyacınız Olan Her Şey
Bir kriko sehpası kullanmak için önce bir krikoya ihtiyacınız olacak.
- Kriko
- Kriko standı
- Tekerlek takozları veya ahşap tahtalar
Kriko Sehpası Nasıl Kullanılır?
Sehpaya Oturtmak İçin;
- El frenini çekin.
- Yerde kalacak tekerleklerin çevresine tekerlek takozları koyun.
- Kriko noktanızı bulun ve arabayı krikoyla kaldırın.
- Kriko standınızı belirlenen kriko noktalarına arabanın altına yerleştirin.
- Kriko sehpasının temas noktası mümkün olduğunca krikoya yakın konumlandırın.
- Kriko standının düzgün oturduğundan emin olun.
- Krikoyu yavaşça bırakın ve arabayı sehpanın üzerine indirin.
- Arabayı sehpaya tamamen oturtmak ve sabit olduğundan emin olmak için arabayı güçlü ama kontrollü bir şekilde sallayın.
- Kriko sehpası ile eşit bir yükseklikte krikoyu yeniden kaldırın.
- Diğer taraflar için tekrarlayın.
Sehpadan İndirmek İçin;
- Arabayı kriko yardımıyla sehpanın üzerinden kaldırın.
- Sehpa temas noktasını indirmek için kilit pimini kullanın.
- Kriko sehpasını arabanın altından çıkarın.
- Arabayı krikodan indirin.
- Tekerlek takozlarını çekin.
Kriko Sehpaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Soru: Kriko Sehpasını Aracı Tamamen Kaldırmak İçin Kullanabilir miyim?
Cevap: Kriko sehpaları aracın tüm ağırlığını taşıyacak şekilde tasarlanmamış parçalardır. Tüm tekerleri sehpa veya kriko ile kaldırmak tehlikelidir.
Soru: Kriko Sehpasını Arabanın Altında Nereye Koymalıyım?
Cevap: Otomobil kullanıcı el kitabına veya servis el kitabınıza bakın ve aracınızda belirtilen kriko noktalarını bulun. Yanlış yere kriko veya sehpa koyarsanız, arabaya zarar verebilir veya yaralanabilirsiniz.
Soru: Arabayı Kriko Sehpasında Bırakabilir miyim?
Cevap: Bırakabilirsiniz, ancak aracın mümkün olduğunca sehpa üzerinde dengeli bir şekilde oturmasını sağlamaya çalışın. Uzun süre sehpa da bırakılacaksa, her ihtimale karşı ilave sehpa kullanmaktan zarar gelmez.