Nitrojen Gaz Dolum Cihazı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Nitrojen Gaz Dolum Cihazı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Nitrojen gaz dolum cihazı, hava kompresöründen çekilen atmosferik havayı ayrıştırarak azot(Nitrojen) gazına çevirir ve lastiklere nitrojen doldurma işlemini yapabilecek bir yapıya sahiptir. Nitrojen, birçok endüstriyel uygulamada kullanılan bir gazdır ve özellikle lastiklerin doldurulması, jantın, Tpms Sensörlerin korunması ve Tpms Sensörlerin ömrünü uzatmak gibi amaçlar için kullanılır.
Nitrojen gaz dolum cihazının çalışması için, genellikle bir ayırıcı kompresör, filtre ve regülatör gibi bileşenlerden oluşur. Ayırıcı kompresör, atmosferik havayı azot gazına dönüştürür ve filtre, azot gazının kirliliğini çıkartır. Regülatör ise, doldurulacak lastiğin içine girecek azot gazı miktarını ayarlamaya yarar.
Nitrojen dolum cihazı ile doldurulmuş lastiklerin sibop kapakları genel olarak yeşil olarak takılmaktadır. Nitrojen gazı basılan lastiklerde lastik basınçlarınız sabit kalacaktır, çünkü nitrojen havaya göre daha durağandır ve nitrojen sayesinde sürtünme kuvveti azalacağı için lastik ve yakıt masraflarınızda küçükte olsa faydası olur ve güvenli sürüşü arttırır.
Lastiklere Nitrojen Basmak Gerekir mi?
Nitrojen gazı dolgulu lastiklerin ana faydası, lastikteki gaz havadan daha yavaş dışarı çıktığı için lastik basıncı kaybının daha yavaş olmasıdır. Daha stabil lastik basıncıyla, her zaman tam ayarında şişirilmiş lastiklerle kullanacağınız için daha iyi yakıt tasarrufu ve lastiklerde fazla kilometre kullanım ömrü elde edersiniz.
Ayrıca, lastiklerdeki nitrojen, oksijene kıyasla “kuru” bir gazdır. Nitrojen dolu lastikler, sürtünme sebebiyle ısınıp genişlediğinde ve soğuduğunda içeride çok fazla nem üretmezler.nLastiklerin içinde doğal olarak oluşan nemi azaltacağı için lastiğin "çürümesini" ve jantın nemle temastan kaynaklanabilecek “aşınmayı” ayrıca Tpms sensörlerin ömrünü uzatır.
Lastiklere Nitrojen Neden Koyulur?
Lastikler sıcak ya da soğuk hava dalgalanmalarına maruz kaldığında, zamanla lastiklerden az miktarda hava doğal olarak dışarı sızar. Bunun nedeni, lastiklerin yanak kısımları biraz gözenekli olmasıdır. Bir lastik ısındığında içindeki hava genişler ve basınç artar. Sıcak ya da soğukla oluşan ilave basınç, küçük miktarlarda havayı gözeneklerden dışarı iter, bu nedenle, lastiğinizde bir delik olmasa bile ara sıra havanızı doldurmanız gerekir.
Nitrojen dolu lastikler, lastik basıncını hava dolu lastikler kadar hızlı kaybetmezler. Nitrojen molekülleri normal hava moleküllerinden daha büyük olduğu için dışarı sızmaları daha zordur . Bu, nitrojenle doldurulmuş bir lastiğin hava basıncını daha uzun süre koruyacağı anlamına gelir. Bu nedenle, daha iyi yakıt ekonomisi ve daha uzun lastik ömrü ile sonuçlanan, her zaman uygun şekilde şişirilmiş lastikleri kullanırsınız.
Doğru hava ile doldurulmuş normal bir lastik, ayda ortalama 1 ila 2 PSI (pounds per inç kare) kaybeder. Nitrojen dolgulu lastiklerden daha yavaş bir kayıp olduğu doğrudur. Tüketici Raporlarına göre 0,5 ila 1,5 PSI daha az.
Bunun nedeni kısmen, havanın halihazırda yüzde 78 azot ve yüzde 21'in biraz altında oksijenden, geri kalanının ise su buharı, karbondioksit ve diğer gazlardan oluşmasıdır. Lastikler bir nitrojen hava pompasından doldurulduğunda bu, nitrojen yüzdesini yüzde 93 ila 95’e yükseltir.
Alt satır: Nitrojen doldurulan lastik hava kaybı miktarını hava doldurulmuş bir lastiğe göre en az dörtte biri kadar yavaşlatacaktır. Bu, ayda bir ila iki PSI kaybetmek yerine ayda 0,5 ila 1,5 PSI kaybedeceğiniz anlamına gelir. İdeal hava aralığında kalmak için havanızı yaklaşık olarak iki ayda bir kontrol etmeniz ve tamamlamanız gerekecek. Yakıt ve lastik dişi ömründen tasarruf eder, lastik bakım rutininizin bir parçası haline getirmeniz iyi olur.
Nitrojen Doldurmanın Eksileri Nelerdir?
Lastiklerine nitrojen doldurmanın eksileri var. Örneğin, nitrojen dolum tanklarına, hava kompresörü tankları gibi kolayca erişilemez. Az sayıda ve uzak olabilecek yerlerde yeniden doldurmanız gerekecek. Bu size zaman ve paraya mal olabilir.
Lastiklerime Nitrojen Doldurmanın Maliyeti Nedir?
Bazı satış noktalarında yeni lastik dolumları için 25 ila 50 Türk lirası arasındadır.
Nirtojen Güvenli mi?
Normal lastikler kadar güvenlidirler. Nitrojen yanıcı değildir ve lastiklerinizin patlamasına neden olmaz soğuk değildir sıvı nitrojen ile karıştırılmamalıdır.
Yakıt Tasarrufu elde edecek miyim?
İster nitrojen ister hava ile doldurulmuş olsunlar, uygun şekilde şişirilmiş lastiklerde her zaman daha iyi yakıt ekonomisi elde edersiniz burada önemli olan lastikleri doğru hava ile şişirmektir. Yetersiz şişirilmiş lastikler tüm lastiklerin ortalama basıncındaki her 1 PSI düşüş için yakıt tüketimini yaklaşık %0,2 artar. Ayrıca lastikler daha hızlı aşınacaklar ve arızaya daha yatkın olacaklar. Nitrojenin faydası hava kaybının takibi için size süre sağlıyor olması havaya göre daha az PSI kaybedersiniz. İyi şişirilmiş lastiklerle araç kullandığınızdan emin olmanın en ekonomik yolu, lastik basıncınızı ayda bir kez kontrol etmek veya bir lastikçiye yaptırmaktır. (Lastikçilerde kontrol ücretsizdir siz yine de bir siftah atın ????).
Lastiklerde Nitrojen Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?
Lastik sibop kapağının yeşil veya tepesinde yeşil bir gösterge bulunan bir kapağı olacaktır.