Şartlandırıcı Ne İşe Yarar? Tüm Detaylar
Şartlandırıcı Ne İşe Yarar?
Pnömatik elemanların, çalışan bileşenlerine zarar verebilecek, kompresörün ürettiği su ve partikülleri ayrıştırmak için havanın işlenmesini ayrıca sürekli olarak havanın yağlanmasını, basınçlı havanın basıncını ve debisini kontrol eden istenilen değerde sisteme hava dağıltılmasını sağlayan her kompresörde olması gereken sistemdir.
Kompresör Şartlandırıcı Yağı Nedir?
• BP Energol HLP 32
• Mobil DTE 24
• Castrol Hyspin AWS 32
• Shell Tellus 32
• 5 Numara Hava Hazırlayıcı Yağ
• 10 Numara Hava Şartlandırıcı Yağı
Şartlandırıcı Nedir?
Pnömatik yağlayıcı sistemi olarak da adlandırılan Hava Şartlandırıcı ünitesi üç ana parçadan oluşmaktadır. Şartlandırıcı havadaki su ve partikülleri almak ayrıca sürekli yağlama yapmak ile görevlidir.
• Filtre: pnömatik bileşenlere hava verilmeden önce basınçlı havada bulunan su ve partikülleri temizler.
• Basınç Regülatörü: basıncı manuel olarak düzenlemenizi ve istenilen değerde tutmanızı sağlar.
• Yağlayıcı: pnömatik bileşenlerin düzenli olarak yağlanmasını sağlar.
Şartlandırıcı Nerelerde Kullanılır?
Tüm pnömatik elemanlarda kullanılan havanın yağlanmasında ve su, toz gibi partiküllerden ayrıştırılmasında kullanılır.
Hava şartlandırıcı nedir?
Hava şartlandırıcı, pnömatik ürünlere verilen basınçlı havanın kalitesini iyileştirmek ve kullanım ömrünü artırmak için kullanılan ve çalışma alanı havasının basıncını/debisini kontrol eden sistemlerdir .
Şartlandırıcı Fiyatları Ne Kadar?
Sektörel tecrübelerimize dayanarak önerdiğimiz fiyat performans ürünü olan mag şartlandırıcı 13.02.2023 tarihi itibari ile 3000 TL ‘dir
Neden Şartlandırıcı Kullanmalıyım?
Makine ve ekipmanlardaki tüm pnömatik bileşenleri korumak ve bunların düzgün çalışmasını sağlamak için sabit, temiz ve kuru hava kaynağı gereklidir. Sıkıştırma, konumlandırma, itme ve kaldırma gibi mekanik hareketleri pnömatik sistemler ile kontrol ederken, sisteme gerekli basıncı sağlamaya yetecek kadar akışa sahip olmanız gerekmektedir, ayrıca bu akışın temiz ve kuru hava olduğundan da emin olmalısınız.
Kompresörden makineye kadar, basınçlı hava genellikle çok sayıda boru ve bağlantı parçasından geçerek partikül, yağ ve nem ekleyebilir. Kompresörde hava kurutucu, filtre, su ayırıcı ve regülatör bulunsa bile hava makineye girmeden önce kullanıma tekrar hazırlanmalıdır. Kompresör ile kullanım noktası arasındaki mesafe uzunsa veya özellikle aralarında ilave su veya partiküllerin birikebileceği uzun bir mesafe varsa, makinede hava hazırlığı önemli olabilir. Bu, makinenizin mümkün olan en iyi korumayı ve mümkün olan en uzun hizmet ömrünü almasını sağlamaya yardımcı olur. Bir hava hazırlama sistemi, güvenlik için manuel ve otomatik kondens tahliye valfine ek olarak düzenleyiciler, filtreler ve yağlayıcılar içermelidir.
Düzgün çalışan bir hava tesisatı, uygun bir hava beslemesi gerektirir. Yeterli hava olmadan, özellikle makineler çalışırken yüksek hava tüketimi gerektirdiğinde, basınç makinelerin kullanımı sırasında düşecektir. Besleme borularının boyutunu artırmak, basınç düşüşünü ortadan kaldırmak için ilk adımdır, ancak sorun, kompresör veya hava hazırlama sistemindeki düşük basınç olabilir.
Tesisin hava dağıtım sistemindeki akış kısıtlamaları, sızıntılar ve boru çalışma mesafesinin hava basıncını 0,5 ila 1 bar düşürmesi alışılmadık bir durum değildir. Bu nedenle, makine şartlandırıcı sistemi girişindeki hava basıncının makine çalışma basıncından %10-20 daha yüksek olması gereklidir. (Kompresör havasının Şartlandırıcı için maksimum çalışma basıncını aşmadığından emin olun). Ayrıca besleme borusunu makine akışının gerektirdiği daha büyük borular ile değiştirmeniz önerilir. Besleme borusu çok küçük görünüyorsa veya besleme basıncında farklılıklar varsa, muhtemelen hatalı bir tesisat ile karşı karşıyasınız.
Büyük boyutlu bir Şartlandırcı veya Hava Kurutucu sistemine sahip olmak kötü bir şey değildir, çünkü bu, eklemeler veya beklenmeyen talepler için kullanılabilecek bir alan olarak elinizin altında bulunmaktadır.
Şartlandırıcı Nasıl Kullanılmalı? Nasıl Takılır?
En Önemli husus hava tesisatına bakım için havayı kapatabileceğiniz vana ile başlamalıdır bu kompresör ile şartlandırıcı arasında herhangi bir yer olabilir.
Filtre, bakım veya acil durum vanasının hemen sonrasına monte edilir. Hava filtresi, tipik olarak 1/8" ila 1" olmak üzere çok çeşitli port boyutlarında partikül giderme ve nem ayırma filtreleri sağlar. Standart filtreler partikülleri yaklaşık 40 micrometre'ye kadar çıkarırken, ince filtreler 5 mikrometre veya daha düşük partikülleri gidermek için kullanılabilir.
Filtreler, basınçlı havadaki kirleri ve nemi azaltmak için gereklidir. Tüm pnömatik bileşenler bundan faydalanır, ancak uygulama için çok ince olan bir filtrenin hızla tıkanabileceğini unutmayın. 40 mikrometrelik bir filtre valfleri ve silindirleri korumak için iyi çalışırken, yüksek hızlı pnömatik aletler daha ince bir partikül filtrasyonunda daha uzun ömürlü ve sağlıklı çalışacaktır. Gıda, ilaç ve boyahane uygulamaları için özel olarak üretilen, daha ince filtrelere de ihtiyaç duyulabilir ve hava akımından yağ buharlarının veya aerosollerin çıkarılması gerekiyorsa hava kurutucuları kullanmalısınız.
Hava filtresi kavanozları, havadan ayrılmış olan sıkışmış sıvıyı çıkarmak için genellikle manuel, yarı otomatik veya otomatik tahliyeler içerir. Manuel tahliye sadece bir valftir. Yarı otomatik tahliye, çek valfe benzer; basınç uygulandığında kapanır ve basınç kaldırıldığında açılır. Haznedeki sıvı belirli bir seviyeye geldiğinde otomatik tahliye otomatik olarak açılır. Bu çıkarılabilir hazneler ayrıca filtrelerin kolayca değiştirilmesini sağlar.
Regülatör, filtrenin bağlantı noktası boyutuna uyacak şekilde seçilir. Filtrelenmiş havanın basıncını 20-130 psi aralığında ayarlar ve daha fazla hassasiyet gerektiren uygulamalar için genellikle daha düşük basınç aralıkları mevcuttur. Vanayı yukarı çekip döndürmek hava basıncını değiştirir ve bu vana aşağı basıldığında basıncı kilitler.
Regülatörün tasarımı genellikle gerekli çalışma basıncını belirler. Kompresör minimum çalışma basıncı koruduğu takdirde, gerekenden daha yüksek basınç, makinenin daha hızlı çalışmasına neden olsa da hızlı devir hareketinin neden olduğu çarpma nedeniyle aşırı aşınma ve kırılmaya neden olabilir. Bir makineye 12 bar üzerinde güç sağlanabilse de 8 ila 10 bar’da çalışmak genellikle iyi bir tasarım hedefidir.
Bir regülatörde dikkat edilmesi gereken özellikler, entegre bir basınç göstergesi ve Basınç ayar vanasıdır.
Sitemizde set halinde şartlandırıcı satıyor olsak da üniteleri ayrı ayrı anlatmaya devam ediyoruz.
Yağlayıcı, regülatörden sonra sisteme dahil olmalıdır, yağlayıcının mutlaka kullanılması gerekir ve rutin olarak içerisinde yağ olup olmadığı kontrol edilerek tüm makine pnömatik bileşenleri yağlandığından emin olunabilir. Tesisatta bazı makinelerin yağlanması gerekiyorsa şartlandırcı da yağlayıcı kullanmayıp, yağlanmasını istediğiniz makinenin tesisat bağlantısına daha küçük bir yağlayıcı kullanılabilir.
Yağlayıcı kullanımı için Sorulması gereken önemli bir soru, "Gerçekten yağlamaya ihtiyacım var mı?" Günümüzün pnömatik cihazları genellikle yağlama gerektirmez, ancak yüksek hızlı pnömatikler elektrikli aletler sıklıkla yağlama gerektirir, bu nedenle üreticilerin önerilerini kontrol edin, bazı makineler yağa veya eşdeğer bir yağlamaya ihtiyaç duyarken, bazıları önceden yağlanmıştır ve buna tekrar ihtiyaç duymaz veya yağa hiç ihtiyaç duymayabilir. Ayrıca, bir yağ buharının genellikle yokuş yukarı hareket etmediğini dikkate alın, bu nedenle şartlandırcı veya yağlayıcının yağlama gerektiren tüm ürünlerin ve kullanım alanlarının üzerine monte edin. Hortum ve hortumun yönlendirilmesi de dikkatle değerlendirilmelidir. Ayarlanabilir yağlama oranı sayesinde, gerektiğinde daha fazla yağ gönderilebilir. Gerekli tüm bileşenlerin doğru spesifikasyonu da dahil olmak üzere hava tesisatının doğru tasarımı, sonraki pnömatik bileşenlerin uzun yıllar sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır.
Şartlandırıcı kullanılmadığında: vanaların kapalı konumda yapışması veya kapalıyken sızıntı yapması ve pnömatik silindirlerin ve havalı el aletlerinin erken aşınması, genel olarak contanın aşınmasına ve hasar görmesine neden olur bu yağlamanın yetersiz olduğu kirli veya nemli havanın tesisatta tahribata yol açtığının bir göstergesidir. Bazı durumlarda, havalı tabanca zamanla su ve partikül ile dolabilir ve paletleri kilitleyebilir. Yağ aynı sonuçlara neden olabilir ve yağ ve kirler de paletleri, tıkayabilir.